Hejsan allihopa!

Vi vet att det var längesedan vi skrev här på bloggen men vi har haft fullt upp och har inte haft någon tid till att blogga. Men nu kommer det en massa inlägg om vad vi gjort de senaste dagarna.

Ikväll var vi på tamaki tours hangi and concert i Maori Village. Maori folket är urbefolkningen här på Nya Zeeland och ikväll har vi då fått se hur de bor och lever, fått lära oss lite om deras språk och ritualer. Även detta var en riktig upplevelse och vi fick se allt ifrån deras välkomstritual, hur de lagade mat, krigsdans, musik, seder osv. Deras krigsdans var väldigt speciell och de skrek och sjöng och räckte ut tungan hela tiden och var helt målade i ansiktet mm. Sen lagar de till exempel mat nere i marken. Eftersom magman här värmer upp vattnet så mycket är det extremt varmt bara en liten bit ned under markytan så de hade grävt två stora hål där de lagade maten och sedan fick vi äta detta som en stor buffé. Det var fisk, kyckling, lamm, potatis, morötter, sötpotatis och massa annat. Sjukt coolt, det var jättegott även om det smakade lite speciellt. Vi filmade mycket och fick prova på deras olika krigsdanser och massa ammat men jag vet tyvärr inte hur man lägger upp videor här så ni får nöja er med foton. Häftigt var det iallafall och helt annorlunda. Definitivt något man måste göra om man kommer till Nya Zeeland.

Han som körde oss i bussen fram och tillbaks denna kvällen kom från Māori folket och lärde oss lite av språket. Riktig härlig gubbe som drog skämt hela tiden och på vägen tillbaka tyckte han att vi skulle ha sångstund så hela bussen sjöng. Ja han var riktigt skön. Det är något som vi har lagt märke till nu att de flesta Nya Zeeländare är sådär. Iallafall alla busschafförer. De skämtar, snackar hela tiden, berättar, informerar och är super trevliga och hjälpsamma. Härligt med sånna människor.

Imorgon ska vi åka vidare till Taupou. Lite synd, jag hade gärna stannar här en natt till för här är så himla fint i Rotorua. Men det hinner vi tyvärr inte så jag och Anton ska gå upp tidigt imorgon och ta oss en promenad innan bussen åker vidare.

Kram E & A 

 
 
Såhär hälsade de på varandra.
 
 
 
Lite aktivieter och Anton blev uttagen att göra krigsdans. Jag blev uttagen lite senare för att vara med i en tävling.
 
 
 
Här lagade de maten.
 
 
 
 
 
Dans och sång.
 
 
Såhär gjorde de hela tiden och skrek samtidigt.
 
 
Buffé!
 
 

2 kommentarer

Anna Bergström

04 Nov 2013 19:10

Vilken upplevelse var det helt fantastiskt? Tänk att laga mat i marken vilka bilder så kul att se och följa er. kram

Ingela Nyberg

05 Nov 2013 18:38

Så roligt att få vara med om detta! Det hade jag också velat.
Hoppas magarna tålde maten, men det är säkert renligare än det ser ut :-)
Jag tycker ni är jätteflitiga med bloggandet och vi uppskattar det verkligen!
Kram

Kommentera

Publiceras ej